Verzwegen arbeidsverleden leidt tot ontslag

Het verzwijgen van dergelijke omstandigheden kan grote consequenties hebben, zo blijkt wel uit de uitspraak van deze week.

Een grote elektronicamultinational neemt een werkneemster aan voor de functie van Marketing Director. In de sollicitatieprocedure laat zij na te vermelden dat zij enkele jaren eerder ook al in dienst was geweest. Dit dienstverband was op verzoek van het bedrijf door de kantonrechter ontbonden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding, onder meer wegens onacceptabel gedrag.

Het bedrijf heeft dit niet direct door, onder meer omdat de werkneemster onder een andere naam en bij een andere afdeling solliciteert. Al snel wordt de werkneemster herkend en begint het balletje te rollen. Tegelijkertijd is er ook, wederom, onvrede bij het bedrijf over het gedrag van de werkneemster. Het bedrijf besluit de werkneemster op staande voet te ontslaan. De rechter acht dit terecht. De werkneemster had haar eerdere dienstverband, mede gelet op de wijze waarop dat is geëindigd, dienen te vermelden tijdens de sollicitatieprocedure. Zij heeft dit niet gedaan en dat levert een dringende reden op voor ontslag op staande voet.

Wilt u de uitspraak zelf lezen? Dat kan hier.

Ontslag op staande voet.jpg

Auteur

mr. Mart (M.O.) Thijsen

Gepubliceerd op

05-07-2022

Rechtsgebieden

Arbeidsrecht