3 tips over de algemene voorwaarden van jouw startup

Als puntje bij paaltje komt, wil je er immers zeker van zijn dat je daadwerkelijk iets hébt aan je voorwaarden. Volg deze drie tips om je startup te beschermen.

Tip 1: verklaar de algemene voorwaarden op tijd van toepassing.

Je kunt pas wat met je voorwaarden als deze van toepassing zijn verklaard op de overeenkomst die je met je klant sluit. Belangrijk is dat dit gebeurt vóórdat de overeenkomst tot stand komt. Doe je dit niet, dan maken de voorwaarden simpelweg geen onderdeel uit van de overeenkomst en heb je er niets aan. Hoe verklaar je de voorwaarden precies van toepassing? Bijvoorbeeld door dit te melden op de offertes die je maakt, in de bestelomgeving voordat de klant online zijn bestelling plaatst of in het mailverkeer dat je hebt over het aangaan van een overeenkomst. In ieder geval moet het voor je klant duidelijk zijn dat jij je algemene voorwaarden op de overeenkomst van toepassing verklaart.

Tip 2: verstrek een exemplaar aan je klant.

Dit is waar het vaak misgaat. De algemene voorwaarden zijn van toepassing verklaard en daar blijft het vervolgens bij. Dit is niet voldoende. Je bent verplicht om te zorgen dat je klant de voorwaarden kan inzien en kan bewaren voor latere kennisneming. Als dit niet gebeurt, heeft je klant de mogelijkheid om aan de voorwaarden te ‘ontsnappen’. Gebruik je offertes? Hecht de voorwaarden er dan aan en vraag je klant deze ook te paraferen. Heb je een online bestelomgeving? Zorg dan dat je klant via een duidelijk aanklikbare link de voorwaarden kan bekijken en kan opslaan. Het is van belang dat ook dit uiterlijk bij het sluiten van de overeenkomst gebeurt.

Tip 3: zorg voor evenwichtige voorwaarden.

Het lijkt slim om in je voorwaarden alle aansprakelijkheid van de hand te wijzen en elk risico bij de ander te leggen. In de praktijk kan dit precies het tegenovergestelde effect hebben. Is een bepaling onredelijk voor je wederpartij, dan kan de rechter daar bij een geschil een streep door zetten. Het is daarom van belang om evenwichtige voorwaarden te hebben die zijn toegespitst op je specifieke situatie. Hierbij komt de hulp van een deskundige advocaat van pas. Die kan aan de hand van verschillende factoren beoordelen of je goede algemene voorwaarden hebt. Denk bijvoorbeeld aan het type branche waarin je onderneemt, de vraag of je met consumenten handelt en de risico’s die zich in je onderneming voordoen.

Wil je zeker weten of je algemene voorwaarden je bedrijf écht voldoende beschermen? Of heb je nog andere vragen over veilig ondernemen? Loop geen onnodige risico’s en neem direct contact op met mr. Mart Thijsen.

contract

Auteur

mr. Mart (M.O.) Thijsen

Gepubliceerd op

05-07-2021

Rechtsgebieden

ondernemingsrecht